AKÜ NEDİR?

Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak biriktiren ve gerektiğinde kullanmaya imkan veren cihazlara akü adı verilir. Bir elektrik devresiyle bağlantı kurulduğunda, kimyasal enerji, elektrik enerjisine dönüşür. Piyasada “batarya”, “akümülatör“, “biriktireç” ve “akım toplar” isimleriyle de anılan akü, otomobilinizin kullandığı elektrik enerjisinin kaynağını oluşturur. Yeni nesil üst teknolojiye sahip aküler ile geleneksel bakım gerektiren ve şarj-deşarj değişimlerinde yaşanan deformasyonların önüne geçilmiştir.  Yeni ürünlerde aynı zamanda AGM teknolojisi ve start-stop işlemleri ile daha yüksek performans elde edilebilmektedir.

Akü Nasıl Çalışır?

Akülerin çalışma prensipleri ve süreci, birbirini tetikleyen kademeleri kapsar. Başlangıç, aydınlatma, ateşleme ve çalıştırma sırası izlenir. Motorun çalışma etkinliğinden sonra, alternatör tarafından araca elektrik verilir. SLI tipli, yani kurşun-asitli aküler, amper cinsinden ölçülen yüksek bir patlama akımını serbest bırakmak ve daha sonra hızlı bir şekilde şarj etmek için tasarlanmıştır.  Akülerin farklı farklı birçok şekli vardır. En çok kullanılanı ise 12 voltluk olan ve benzinli motorlarda kullanılanlardır. Toplamda 6 adet elemandan meydana gelen ve birbirlerine seri olan bağlanmış olan bu aküler 4 adet pozitif ve 5 adet negatif yüklü plakadan oluşur. Bu plakaların içeriği kurşun-antimuan alaşımı petek üzerine yüklenir ve aktif maddeler sıvanarak oluşturulur.

Akü Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde en yaygın kullanılan akü tipi kurşun-asit akümülatörleridir.Bu aküler de temel olarak kuru ve sulu diye ikiye ayrılır. Sulu akülerin en fazla kullanılan çeşitleri starter veya SLI (başlatma, ışıklandırma ve ateşleme fonksiyonlarının ingilizce baş harfleri ile ifade edilmiş hali) olarak da tabir ettiğimiz klasik tipteki oto aküleridir. Oto aküleri de kendi içinde tam kapalı veya buşonları açılabilen diye ikiye ayrılır. Bu iki tip akünün de iç yapısı aynıdır. Yani her ikisi de klasik tipte kurşun asit akülerdir.  Kapalı akülerin farkı buşonların açılamamasıdır. Bu akülere su eklenemediği için voltaj düzenekleri iyi olan araçlara takılması daha uygundur. 

 

Akü Bakımı Nasıl Yapılır?

Akülerin uzun süre işlevlerini yerine getirebilmeleri için periyodik olarak bakımlarının yapılması gerekir. Bakımını yapmadığınız akü, aracınızın performansını düşürebileceği gibi yolda kalmanıza da sebep olabilir. 

  • Akü kutup başlarının temizliğinden emin olun.
  • Aküyü metallerden uzak tutmaya özen gösterin.
  • Su seviyesini kontrol edin.
  • Akü sabitleme aparatını kontrol edin.
  • Elektrolit seviyesini ölçün.
  • Voltaj değerini kontrol edin.

Akü üzerindeki havalandırma deliklerinin açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Akü üzerine yağ ve yakıt bulaştırmamaya dikkat edilmesi gereklidir. Uzun süre kullanılmayan aküler kullanılmaya başlanmadan önce voltajı ve yoğunluğu ölçülmelidir. Kışın akünün donmasını engellemek için tam şarj yapılabilir. Eğer aracınızı 15-20 günden fazla kullanmayacaksanız akü kutup başlarını sökmeniz önerilir. Ani hava değişimleri akünün patlamasına sebep olabilir. Akü şarj olurken çıkardığı gazlar insan sağlığı için zararlıdır.

Adrese Teslim Akü